Diş Eti Çekilmesi Nedir ? Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Diş Eti Çekilmesi Nedir ? Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Periodontitis olarak isimlendirilen diş eti çekilmesi, sık görülen ve dişin desteklenmesinden sorumlu yumuşak doku ve kemik yapısında hasar oluşturma eğiliminde bir enfeksiyon hastalığıdır. Diş eti çekilmesine müdahale edilmediği takdirde dişin çevresindeki alveolar kemik dokusunda yavaş ve ilerleyici olan kayıplar meydana gelebilir.

Diş eti çekilmesi, bu yapılarda meydana gelen ciddi bir enfeksiyon durumudur ve genellikle kötü ağız hijyeni zemininde çoğalan bakterilerden kaynaklanır. Diş eti çekilmesinin ilerlemesi halinde diş ve kemik yapılarında çeşitli zararlar meydana gelebilir. Ancak erken tanı ve uygun müdahale ile birlikte, oluşan zararın durdurulması sağlanabilir.Diş eti çekilmesi, hafif bir inflamasyon şeklinde başlayıp zaman içerisinde kötüleşen bir rahatsızlıktır. Gingivitis adı verilen inflamasyon evresi, bu hastalığın başlangıç dönemini ifade eder. Diş etlerinin iltihaplanması anlamına gelen gingivitis gelişimi ile birlikte oluşan ilk şikayet, genellikle diş fırçalama sırasında meydana gelen diş eti kanamalarıdır.

Diş eti kanaması dışında gingivitis dönemindeki diş eti çekilmesi olgularında diş renginde bozukluklar da meydana gelebilir. Plak olarak isimlendirilen bu oluşumlar, bakteri ve yemek artıklarından oluşur. Her ne kadar insan sindirim sisteminin başlangıcı olan ağız içerisinde bakteriler doğal olarak bulunuyor olsa da sadece sayıları normalin oldukça üzerine çıktığında zarar verici etki gösterme eğilimindedirler. Bu durum ise genellikle kişinin ağız hijyenine dikkat etmemesi sonrasında meydana gelir.Bir sonraki evre olan erken periodontal hastalık evresinde kişinin diş etleri yavaş yavaş çekilmeye başlar. Bu çekilme sırasında aynı zamanda, diş ve diş eti arasında bulunan küçük cepcikler de görünür hale gelir. Bakterilerin bu boşluklara yerleşmesi ve bağışıklık sisteminin bu bölgede vermiş olduğu mücadele sonucunda diş etleri çekilmesini sürdürür.

Diş eti tedavisi, oluşan plak ve bakteri birikimlerinin temizlenmesini hedefler. Dolayısıyla bu kapsamda atılacak ilk adım, ağız hijyeninin yeniden sağlanmasıdır. Günde iki kez diş macunu ile dişlerin fırçalanması, en az günde bir kez diş ipi kullanımı, gargara yapılması, yılda 2 kez diş hekimleri tarafından dişlerin profesyonel olarak temizlenmesi ve tütün kullanmama, diş eti çekilmesi tedavisinin önemli uygulamaları arasındadır.

Bir Yorum

  1. A WordPress Commenter Kasım 29, 2022 yanında 6:42 pm

    Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Düşünceni burada bırak